יקב גת שומרון
ליאור נחום, הוא בעצם בוגר של הפקולטה להנדסה ממגמת הנדסת חשמל. היום הוא הבעלים והיינן של יקב גת שומרון.
לפני קצת פחות מ 20 שנה שכן שבא להתארח לארוחת שבת הביא עמו בקבוק יין ביתי שהכין בעצמו. זה היה יין קידוש טיפוסי יין אדום מתוק מאוד וטעים. השכן המתגורר גם הוא ביישוב קרני שומרון שבשומרון רכש בכפר הערבי הסמוך ליישוב כמה עשרות ק"ג ענבים, התסיס את הענבים בביתו וייצר יין לצריכה עצמית.
באותו ערב ליאור נדלק והחליט לאמץ גם הוא את התחביב. לאחר כשנתיים של עיסוק בייצור יין כתחביב, ליאור הגיע לביקור בכרמים הידועים של מושב כרם בן זמרה כדי לרכוש מהענבים המשובחים שם. הוא הוזמן לטעימות באחד היקבים המקומיים שם ליאור חווה התגלות של ממש, הוא טעם בפעם הראשונה יין אדום יבש. הוא מספר
מגוון הטעמים המורכבים ומרומזים ביין האדום והמיוחד שלא הורגלתי בשתייתו, ממש שינה את תפיסתי לגבי מהוא יין טוב.
ליאור חזר לשומרון והחל לייצר יינות יבשים ייחודיים מאוד, אז גם החליט לעזוב את עבודתו כמהנדס חשמל ולהתמסר לאהבה החדשה ייצור יין באופן מקצועי.
התחלתי עם כ 2,000 בקבוקים שאת חלקם מכרתי ואת רובם הענקתי כמתנות והתגובות היו יוצאות דופן.
אחד הסודות של יקב גת שומרון הוא לא מה מכניסים ליין אלא דווקא מה לא.
בשונה מרוב רובם של היקבים בארץ, בייצור היינות האדומים, ליאור נמנע לחלוטין משימוש בשמרים תעשייתיים והוא משתמש אך ורק בשמרי בר שנמצאים באופן טבעי על קליפת הענבים. זה תהליך לא פשוט ואפילו מסוכן מכיוון שכשאין לך שליטה על כמות השמרים אתה חשוף לפעילות לא צפויה של תהליך התסיסה הכוהלית שהוא בבסיס ייצור היין, עם זאת אם אתה מצליח לשלוט בתהליך הטבעי התוצאה שווה את המאמץ.
את ההוכחה חוויתי עם לגימת כוס מיין השיראז המעולה של גת שומרון שהוא לדעתי מהטובים שטעמתי.
חומר נוסף שביקב גת שומרון נמנעים מלהשתמש בתהליך הייצור הוא הבי סולפט (2OS) המשמש כמעט בכל סוגי היינות ומשמש כחומר מייצב המבטיח חיי מדף ארוכים ליין.
ליין יש רגישות להפיכה בתנאים מסוימים מיין לחומץ בן יין.
לכן היין של גת שומרון, הוא יין המכיל חומרים טבעיים בלבד, מה שמבטיח שטעם היין משמר את טעמי הפרי המקוריים של הענבים המשובחים ממנו יוצר ללא תוספות כלשהן.
אי הוספת כימיקלים מסבכת את תהליך הייצור ומייקרת אותו, היא גם אינה מאפשרת בקרה מדויקת של התהליך, שמרי הבר מופעלים באופן טבעי ולא מידי כמו שמרים תעשייתיים המתחילים לפעול מייד עם הוספתם למיץ הענבים. אבל ליאור מאמין שהתוצאות שוות את המאמץ והסיכון הזה.
די מהר, הבינו ביקבי גת שומרון שהתחרות הקשה עם עשרות היקבים שנפתחו בשנים האחרונות בישראל, מחייבת יצירתיות כדי לפתח יינות ייחודיים.
קראתי באחד ממגזיני היין על סוג יין ייחודי אותו מייצרים בקנדה מספר לי ליאור, מדובר על - יין קרח (Ice Wine) זהו יין המיוצר מענבים שנבצרים רק בחודש ינואר כ 3-4 חודשים אחרי המועד המקובל. בחודש ינואר הטמפרטורה בכרמים הקנדיים מגיעה לכ 13- מעלות צלזיוס והענבים קפואים לגמרי. הם נסחטים מייד לאחר הבציר בעודם קפואים ומעט המיץ הניגר מהם מתוק וסמיך באופן יוצא דופן בדיוק כמו המיץ הנוטף מארטיק קרח שמטפטף ביום קיץ.
הנוזל המתוק מתוק הזה הוא חומר הגלם לייצור יין הרח שלא היה מוכר עד אז בארץ.
בגת שומרון החליטו לחקות את תהליך ייצור היין הייחודי אבל מה לעשות שאפילו בפסגות השומרון אין בנמצא טמפרטורות של -15 מעלות ומטה. השקענו בפריזר גלידה גדול ובו הוקפאה כמות יכבדה של ענבים שאח"כ נסחטו ושימשו לייצור יין ייחודי יין מתוק בצבע זהב שזכה בעקבןת צבעו הייחודי לשם K24.
היין הזה זכה למדליות רבות בתחרויות יין בינלאומיות והוא יין הדגל המפורסם ביותר של יקב גת שומרון.
סיפור פיקנטי שמספר ליאור קשור דווקא ביינות האדומים מתוצרתו, באחד הימים קיבלתי הזמנה להשתתף במסיבה שנערכה לכבודו של אחד מעשירי הארץ שעד אז לא הכרתי ואני מעוניין לשמור על פרטיותו, במהלך המסיבה לאחר שטעם את היין האדום מתוצרתי הגיע חתן השמחה והתעניין בנימוס ביקב ובתהליך הייצור.
למחרת, נעצר מול ביתי במפתיע רכב יוקרה שחור מבהיק ובו נהג לבוש בקפידה ולצידו זיהיתי את חתן השמחה מאתמול. הוא רכש במקום את כל יתרת הבקבוקים של היין שכל כך מצא חן בעיניו.
המוניטין של היקב וקצב המכירות המתגבר אפשר את תהליך הפיתוח והגידול המהיר. לאחרונה עבר ביקב למשכנו החדש באזור התעשיה קרני שומרון ובצמוד אליו הוקם מרכז מבקרים מרשים.
אתר wineli הוא אחד מאתרח הייין הלא רבים המחזיק מגוון מיינות יקב גת שומרון ניתן להגיע אליהם על ידי הקשת גת שומרון במנוע החיפוש של האתר.